GM verrast door hoge bereidheid elektrisch rijden

General Motors is al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een nieuwe Chevrolet Volt. Deze nieuwe Volt zal een hogere range kennen, efficiënter omgaan met zijn energie en nog sneller accelereren. Opmerkelijk is dat GM er voor kiest om een iets grotere benzinemotor in de nieuwe Volt te plaatsen. Nog opmerkelijker daarentegen is de uitspraak van GM-directeur Peter Savagian. Hij geeft aan dat GM in positieve zin verrast is door de bereidheid van Volt rijders om elektrisch te rijden. Rijders laden meerdere keren per dag en zoeken echt uit welke laadmogelijkheden er bestaan. Wederom een bewijs dat plug-ins net zoals de volledig elektrische auto’s gezien moeten worden als een duurzaam vervoermiddel. Natuurlijk is het jammer dat er twee motoren inzitten, maar dit zal ongetwijfeld op termijn gaan verdwijnen. Ondertussen maken plug-ins elektrisch rijden voor grotere groepen haalbaar én als men eenmaal elektrisch rijdt, dan wil men niet meer anders.

2016 Chevy Volt will have more EV range, bigger battery.

Zonnepanelen voor Bredanaars zonder dak

Afgelopen week ben ik samen met Edwin Waelput geïnterviewd door Zie TV, een lokale Bredase tv-zender. Wil je het resultaat zien, kijk op: http://youtu.be/3vf7r8547-A
Waar gaat het over? De realisatie van het grootste Nederlandse zonnepark in een stedelijke gebieden. Een ambitieus en aansprekend project waar iedereen, ook als je niet in Breda woont, aan kan bijdragen. Check www.zonnewijdebreda.nl als je hier meer over wilt weten.

Autonome Audi A8 in 2017

Op de site van Autoweek is nu te lezen dat Audi al in 2017 een volledig autonoom rijdende A8 wil introduceren. Audi claimt dat deze A8 beter en veiliger rijdt dan een normale automobilist. Op snelwegen zal dit ongetwijfeld in veel gevallen waar zijn. Het aantal vrijheidsgraden, het aantal bijzondere omstandigheden en andere allerlei onverwachte situaties is op dit soort wegen nu eenmaal beduidend minder. Natuurlijk gaat het hier niet om een auto die in steden of op de provinciale 80 kilometerwegen autonoom gaat rijden. Ook zal de bestuurder nog steeds achter het stuur moeten blijven zitten en alert moeten zijn om indien nodig in te kunnen grijpen.

Dat Audi op Hockenheim al een snelheidsrecord heeft neergezet met een autonoom rijdende auto is mooi, maar ook daar is de verstoring van buitenaf minimaal. Het is een fijne en veilige testomgeving. Wat zegt nu dit bericht. In ieder geval dat de ambitie er is om autonome voertuigen op de weg te gaan brengen. Elke autofabrikant is er wel mee bezig of roept dat zij binnenkort met autonome voertuigen gaan komen. Toch zal het voorlopig nog geen gemeengoed worden en worden alleen de dure auto’s als deze A8 slimmer en zelfstandiger. Een volledig autonoom rijdende auto, die je vanaf huis tot aan je bestemming, helemaal zorgeloos gaat vervoeren, dat gaat nog wel even duren. Niet alleen vanwege de juridische en organisatorische kwesties, maar ook omdat het laatste stukje, de laatste 5% waaronder het veilig rijden tussen andere niet door een stalen kooi beschermde verkeersdeelnemers. Dit gaat zeker nog niet lukken in 2017. Er gaan zelfs stemmen op dat dit nooit helemaal zal lukken, maar lang geleden dacht men ook dat de aarde plat was. Ikzelf denk dat er wel degelijk een moment gaat komen dat het kan, maar wanneer precies durf ik niet te zeggen.

Zie voor het Autoweek artikel:  Ambitieus: ‘Nieuwe Audi A8 volledig autonoom’ | Autonieuws – AutoWeek.nl.

Corellian toont aan dat auto’s zuiniger kunnen rijden

Zeer boeiend verhaal over een start-up met een passie en een missie. De beide oprichters Mark Tullemans en Sander Kemna hebben techniek uit de racewereld toepasbaar gemaakt voor de normale auto. Resultaat: brandstofbesparingen tot 15% alleen maar door de onderkant van de auto te voorzien van een betere stroomlijn.

Wat mij echter het meest aanspreekt, is de passie en missie van de oprichters. Zij geven duidelijk aan hun vinding niet te willen patenteren, maar juist op termijn voor iedereen beschikbaar te maken. Waarom? Om bij te dragen een groenere en betere wereld. Dit zouden meer mensen moeten doen !

Corellian maakt grijze auto’s groener | Duurzaam Bedrijfsleven.

Haal de zon in huis!

Al eerder berichtte ik over het feit dat de website van De ZonneWIJde live is gegaan. Dit betekent ook dat we gestart zijn met werven van fondsen. Iedereen van jong tot oud kan er aan meedoen en zo zijn steentje bijdragen aan een duurzame toekomst. Hoe? Door zonnedelen te kopen. Een zonnedeel kost € 25,- en daarmee wordt je eigenaar van 1/18 deel van een zonnepaneel. Door deze investering draag je niet alleen bij aan de verduurzaming, maar je verdient er ook geld mee. Op je investering krijg je namelijk een rendement uitgekeerd. De hoogte van dit rendement varieert van 2,7 tot 5,7 % per jaar. Beduidend meer dan op een spaarrekening.

Wil je meedoen of meer weten, bezoek dan de website: www.zonnewijdebreda.nl. Ik doe er in ieder geval aan mee en ik hoop dat velen mijn voorbeeld willen volgen.

ZonneWIJde Breda

 

Zelfrijdende auto’s mogen de Nederlandse weg op.

Net als in enkele Amerikaanse staten mogen straks ook in Nederland zelfrijdende auto’s de weg op. Daarmee wordt Nederland een land dat voorop loopt op dit gebied. Nederland als één groot test laboratorium voor nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van verkeer en vervoer. Persoonlijk juich ik dit alleen maar toe, want stilstand is achteruitgang. Innoveren met als doel bij te dragen aan een efficiënter verkeers- en vervoersysteem past prima bij een duurzame toekomstvisie. Voertuigen die niet onnodig in files staan, voertuigen waarmee de wegcapaciteit optimaal wordt benut, voertuigen die minder brandstof verbruiken. Voertuigen die minder ongevallen veroorzaken. Allemaal ontwikkelingen die passen bij een volhoudbare samenleving.

Schultz past regels voor testen met zelfrijdende auto’s aan | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl.

Meerderheid ondernemers zien kansen in zonnepanelen

De Zaak, het kennisnetwerk voor ondernemers, heeft een kleine enquête gehouden onder 500 ondernemers. Wat blijkt is dat ruim 2/3 van hen of al zonnepanelen heeft of overweegt om ze te plaatsen. Waarom? Gewoon omdat dit goedkoper is dan grijze stroom én daarmee een bijdrage wordt geleverd aan de verduurzaming van Nederland. Ik vind dit een geweldige ontwikkeling. Zelf ben ik zeer tevreden over mijn eigen panelen en behoor ik dan ook tot de 25% van alle ondernemers, die de stap naar verduurzaming al hebben gezet. Ik hoop van harte dat de grote groep die het overweegt de stap ook gaat zetten.

Interesse in zonnepanelen groeit onder ondernemers – De Zaak.

EV-auto straks in 2 minuten voor 70% opgeladen

Wetenschappers van de Nanyang Technische Universiteit hebben een nieuw type batterij voor elektrische auto’s ontwikkeld. Deze batterij kan in 2 minuten weer tot 70% worden opgeladen. Is dit nog toekomstmuziek? Nee, ik verwacht van niet, want dezelfde universiteit heeft aan de wieg gestaan van de nu veel gebruikte Lithium Ion batterijen.

Als straks inderdaad elektrische voertuigen in 2 minuten voor 70% kunnen worden opgeladen, dan heeft het Fastned snellaadnetwerk langs de Nederlandse snelwegen er een geweldig mooi verkoopargument bij en kan dit een doorbraak gaan betekenen voor de verdere uitrol van elektrisch rijden. Zeker als dan ook nog de range toeneemt, verdwijnen veel van de bezwaren die mensen nu nog hebben. Elektrisch rijden wordt dan net zo gemakkelijk als rijden op benzine.

Tel daar de verwachte levensduur van de batterij van 20 jaar  bij op, dan kunnen we met recht spreken van een prachtige innovatie.

Ultra-fast charging batteries last 20 years, charge to 70% in 2 min.

Slimme achteruitkijkspiegel

Er wordt heel veel energie gestopt in het slimmer maken van auto’s, van lane departure warning systemen tot vehicle to landside communicatie. Doel hiervan is om de rijtaak te vereenvoudigen, de doorstroming te bevorderen en de verkeersveiligheid te verhogen. Pioneer brengt binnenkort een slimme achteruitkijkspiegel op de markt, waarmee ook niet slimme auto’s enige intelligentie aan bod krijgen. Gezien het feit dat menig autobestuurder gewend is om vaak even in zijn spiegel te kijken, vind ik dit eigenlijk best wel een elegante oplossing. Ook het feit dat de bediening van het apparaat kan via spraak, maakt het een interessante toevoeging aan bestaande auto’s. De toevoeging van een camera en sensoren belooft dat het aantal toepassingen nog kan worden uitgebreid. Kortom: een veelbelovend apparaatje. Ik ben benieuwd naar de prijs en de effectiviteit.

Pioneer packs latest in-car tech into rearview mirror telematics module.

The Pioneer rearview mirror telematics unit installs over the existing rearview mirror