Kamervragen over verloren gaan van 45.000 gezonde levensjaren door sjoemelsoftware

Minister van der Steur (VenJ) beantwoordt vragen van de Kamerleden Tanamal, Hoogland en Kerstens (allen PvdA) over verloren gaan van 45.000 gezonde levensjaren als gevolg van het VW-schandaal.

Bron: Beantwoording Kamervragen over verloren gaan van 45.000 gezonde levensjaren als gevolg van VW-schandaal | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

Dat Volkswagen nu alle ellende van het volk over haar heen krijgt is niet zo verwonderlijk. Sjoemelen is uit den boze. Maar om nu het effect van dit ene incident er zo uit te lichten, is naar mijn mening overdreven. Daarmee wil ik geenszins de fout goedpraten, want stikken van fijnstof is niet fijn waar het dan ook vandaan komt.

Mijn mening is het standpunt van de PvdA een betere reactie. Gewoon elektrisch rijden verplichten. Dan heb je nog wel de fijnstof gevolgen van remmen en van bandenslijtage, maar er komt geen rotzooi meer uit de uitlaat en hoeft er niet meer gezeurd te worden over het gesjoemel. Veel ergerlijker vind ik de boter op het hoofd van het Europese Parlement, die net na de bekendmaking van het gesjoemel akkoord ging met het versoepelen van de emissie-eisen. Over gesjoemel gesproken.

 

Quantino, de elektrische revolutie

Flowbatterijen maken Lithiumion achterhaalde techniek.

Elektrische auto’s kampen allemaal, met uitzondering van de Tesla’s, met het probleem van een te kleine actieradius. Dat dit snel zal gaan veranderen, is geen geheim. De capaciteit van accu’s neemt toe en dus neemt ook de actieradius toe. De firma Nanoflowcell uit Zwitserland voegt daar nog een volgende dimensie aan toe: een flowbatterij die werkt op een elektrolyt van water en metaalzouten. Prachtig want daarmee is een actieradius van 800 kilometer of meer mogelijk. Onlangs heeft de firma met haar tweede studiemodel, de Quantino, bewezen dat een auto met een flowbatterij 14 uur aaneengesloten kan rijden. Haar eerdere studiemodel, de Quant FE, had al een actieradius en is een auto waar zelfs een Tesla enigszins oubollig door overkomt.

Gaat deze techniek straks zorgen voor de volgende evolutie van elektrisch rijden en tanken we straks allemaal water met metaalzout? Het zou best kunnen, want de voordelen zijn groot: snel bijtanken, een forse actieradius, lekker elektrisch rijden. Als het dan ook nog in mooie voertuigen als de Quant FE en Quantino wordt toegepast, dan zou zomaar mijn volgende auto een Nanoflowcell kunnen zijn. Ik vrees alleen dat het prijskaartje voorlopig voor mij nog heel lastig te overbruggen zal zijn. Ach, je moet blijven dromen…..
quantino

Slimme band voor slimme auto’s

In de veelheid van nieuws over zelfrijdende voertuigen, de een nog spectaculairder dan de andere, kom je soms een bericht tegen dat je verrast. De aankondiging van Goodyear is er zo een. Een band die bij mij in eerste instantie doet denken aan een golfbal, maar die heel vernuftig is en eigenlijk een prachtige innovatie is. Het kleine lapje rubber dat zorgt voor het contact met de weg en zelfs bij hoge snelheden zorgt dat het goed gaat, wordt vaak vergeten. Menig autobezitter kijkt er niet naar om en vindt de velg belangrijker. Toch moeten we beseffen dat een goede band levensreddend kan zijn. Innovaties op dit gebied zijn dan ook belangrijk.

Dat de band voorzien is van allerlei sensoren is al uniek, maar nog meer bijzonder is het inbouwen van magnetische levitatie. Dit kan er voor zorgen dat je letterlijk gaat zweven boven de weg en de rijervaring een bijzondere ervaring wordt. Nu nog even wachten op de eerste auto’s die er mee worden uitgerust.