Mobiliteitsgeluk

Sinds enige tijd werk ik voor De Verkeersonderneming in Rotterdam. Een netwerkorganisatie die het doel heeft de bereikbaarheid in Rotterdam, Voorne Putten en Drechtsteden te vergroten. Om dat goed te doen is het belangrijk te weten wat mensen vinden van hun eigen mobiliteit. Hoe reizen ze naar het werk? Naar vrienden? Heb je de mogelijkheid om te reizen? Daarom heeft De Verkeersonderneming  de Mobiliteitsgelukindex gemaakt.

Mobiliteitsgeluk is het plezier van de reis bevorderen. Maar het is veel meer. Het gaat ook om het vergroten van de toegankelijkheid van bestemmingen en het verbeteren van de kwaliteit van het stedelijk milieu. Mobiliteit voor iedereen, dat is wat De Verkeersonderneming nastreeft. Een streven dat ik als verkeerskundige van harte ondersteun en waar ik nu mijn steentje aan bijdraag.  Ook jij kunt dit doen, door mee te werken aan het mobiliteitsgeluksonderzoek. Neem even de tijd en vul voor 25 mei de index in op www.mobiliteitsgelukindex.nl  Het duurt ongeveer 6 tot 8 minuten. Met de ingevulde enquêtes krijgen we met z’n alleen weer meer inzicht in hoe mensen hun mobiliteit ervaren.

Alvast heel erg bedankt, namens mijzelf en De Verkeersonderneming.

 

Een Mission-e bij je woning of liever een buurauto?

Door Johan Janse

Er zijn van die dagen dat nieuws je prikkelt. Je inspireert. Zo ook gisteren. In de ochtend las ik dat nog een Duitse autobouwer forse stappen gaat zetten op het gebied van elektrisch rijden: Porsche.

Porsche verdubbelt investering in elektrificatie | Autonieuws – AutoWeek.nl

Hun plan om met de Mission-e een imposante elektrische auto op de markt te brengen, bestond al. Maar nu gaat  deze op fossiele kracht gebaseerde autobouwer, nog verder overstag. Een verdubbeling van de investeringen in elektrisch rijden. Betekent dit het einde van het fossiele tijdperk in Duitsland? Ik hoop het en ik ben benieuwd naar de Bose geluidsinstallatie in de Porsches. Compenseert deze het gemis aan brullende uitlaten of krijgt “Born to be wild” de voorkeur. Spannend wordt het in ieder geval wel.

Nog spannender vond ik de aankondiging van de City Deal, die gaat bijdragen aan de doorbraak van elektrische deelauto’s in zeven steden.

Doorbraak voor elektrische deelauto’s in woningbouwprojecten | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

In drie van deze steden, Amersfoort, Rotterdam en Den Haag rijden al buurauto’s. Toeval? Als het aan Buurauto ligt niet. Wij willen hier zeker aan meehelpen. Duurzaam wonen, duurzaam leven, duurzaam rijden zijn immers kernbegrippen voor Buurauto. Via onze deelauto’s willen wij naast bijdragen aan een mobiliteitstransitie meewerken aan de energietransitie. Wij beseffen namelijk heel goed dat de accu’s in onze deelauto’s groot zijn. Zo groot dat er straks 500 kilometer mee kan worden gereden. Kan wil echter niet zeggen dat het nodig is. Veelal zal er per dag hooguit 100 tot 150 kilometer gereden worden. Maar klanten willen zekerheid en dit heeft een voordeel uit energieoptiek. Er blijft wat over voor andere doeleinden. De woning voorzien van stroom in plaats van Gronings gas.

Hoe mooi zou het zijn als je straks je Porsche Mission-e duurzaam nuttig kunt maken? De forse accu in deze auto is genoeg voor 10 woningen. De ultieme buffer voor de desbetreffende woningbouwprojecten. Jammer alleen dat zo’n auto zo duur is en dus voor weinigen is weggelegd. Dan toch maar liever een buurauto in de buurt? Veel goedkoper en ook nog eens veel socialer.

Johan Janse is directeur en oprichter van Buurauto